fbpx Skip to Content Contact Us
Comandante Hand Grinder Painting

מטחנת קפה ידנית – כל מה שצריך לדעת

מה הסיפור של מטחנות קפה ידניות – למי הן מתאימות? למה יש הבדלים גדולים במחירים? ומה לבדוק כשבוחרים מטחנה ידנית?

כמשתמש יומיומי ולאורך שנים במטחנות ידניות וחשמלית מכל הסוגים – צברתי ניסיון שאשמח לשתף בו, כדי לעזור למי שמתבלט בבחירת המטחנה המתאימה עבורו. אני משתמש קבוע במטחנה ידנית להכנת אספרסו, מקינטה וקפה פילטר.

אם הגעתם לכאן – סיכוי טוב שאתם רוצים להתחיל לטחון קפה בעצמכם במקום לקנות קפה טחון, זו כבר התחלה מעולה. יישר כח, אתם בכיוון הנכון 🙂

כדי להתחיל – סרטון קצר המסביר את ההבדלים בין סוגי הטחינה השונים:

 

מטחנות ידניות – קצת רקע:

מטחנה ידנית למעשה זהה בפעולה שלה למטחנה חשמלית. יש תא עליון בו מכניסים את הפולים, שני סכינים מסתובבים באמצע ותא תחתון אליו נופל הקפה הטחון. ההבדל העיקרי בינן לבין מטחנות חשמליות – הוא שבמקום המנוע שמסובב את הסכינים, אתם עושים את העבודה. יש כמובן עוד כמה הבדלים, עליהם נדבר בהמשך.

טווח המחירים למטחנות ידניות (סבירות) מתחיל ב- 200 ש"ח ומגיע עד מעל אלף ש"ח למטחנות הידניות הטובות ביותר. בהשוואה למטחנות חשמליות, שעלותם מגיעה גם לאלפים רבים של שקלים – נשאלת השאלה, האם הן בכלל שוות את ההשקעה?

כדי לענות על השאלה – אתחיל בלמי הן לא מתאימות:

  1. אם פעולת הטחינה הפיזית, לפני כל כוס קפה, אינה בשבילך – כנראה שעדיף למצוא פתרון חשמלי. צריך לקחת בחשבון שצריך לסובב את ידית המטחנה בין חצי דקה לדקה וחצי – כתלות בעובי הטחינה, סוג המטחנה וכמות הקפה שטוחנים. זו פעולה פיזית לא זניחה והיא אינה מתאימה לכולם.
  2. למי שמחפש לטחון טחינה דקה במיוחד – כמו לקפה טורקי. העבודה שתידרש תהיה גדולה במיוחד. אני באופן אישי לא אטחן קפה טורקי במטחנה ידנית, אבל אני יודע שיש כאלה שעושים זאת בשמחה.
  3. למי שאין בעיה תקציבית, אין בעיית מקום ואין רצון לטחון קפה מחוץ לבית – יש מטחנות חשמליות מעולות שיעשו את העבודה ב"אפס מאמץ".

עכשיו ששמנו את זה בצד – בוא נדבר על מי יכולה להתאים לו מטחנה ידנית:

  1. למי שמתחיל את דרכו בהכנת קפה בבית, רוצה ליהנות מקפה טרי ולא להשקיע סכום גדול במטחנה חשמלית – כנראה שזה הפתרון הטוב ביותר מבחינת התוצאה והעלות.
  2. למי שאוהב להכין קפה איכותי מחוץ לבית, בטבע או בחול – גם כנראה שזה הפתרון האידיאלי במקום לסחוב קפה טחון.
  3. למי שרוצה להגיע לאיכות טחינה של המטחנות הטובות בעולם – בהשקעה של סביב אלף ש"ח יקבל את התוצאה הטובה ביותר.
  4. למקצועני קפה שרוצים להרגיש מקרוב את תהליך ההכנה, שרוצים אפס ריטנשין אמיתי (סליחה על הביטוי – אפס אגירת קפה נשמע פחות טוב), שרוצים שליטה מלאה על כל שלב בהכנה. כנראה שמטחנה ידנית מקצועית מתאימה.
אמוץ טוחן בשלג1
אני טוחן קפה – כי קמתי בחמש בבוקר להגיע לחרמון ועוד לא שתיתי קפה…

אז מה צריך לדעת לגבי מטחנות ידניות:

בכל מה שקשור לטחינת קפה, וזה נכון לכל סוגי המטחנות הקיימות – שני הדברים החשובים ביותר הם: אחידות ועקביות.

אחידות – עד כמה גרגירי הקפה שטחנתי דומים בגודלם. השאיפה שגרגירי הקפה יהיו כמה שיותר זהים בגודלם ללא פירורים קטנים (שנקראים fines) או חתיכות גדולות (שנקראות boulders). טחינה אחידה תייצר לי קפה מאוזן, בלי מיצוי יתר שיוצר מרירות או מיצוי חסר שמפיק חמיצות לא נעימה.

עיקביות – זו היכולת שלי לשחזר את רמת הטחינה שאני רוצה. פעם אחר פעם, יום אחרי יום. כך שאחרי כיוון ראשוני של המטחנה, אני יודע שאני לא צריך להתאמץ כל פעם מחדש.

כיוון שטחינת קפה זו פעולה מורכבת יותר מטחינת תבלינים לדוגמה – לעולם לא אמליץ על מטחנות תבלינים (עם סכינים מסתובבות בתוך תא) כמטחנות לקפה. זה פשוט לא יעבוד. כלל אצבע, אם כתוב על זה "מטחנת תבלינים וקפה" – זו לא מטחנת קפה.

טחינה לא אחידה1

אז מה משפיע על האחידות והעיקביות:

סכינים –

למטחנות ידניות יש סכינים קוניות – שבה הסכין המסובב בצורת קונוס. לסכינים קוניות יתרון ששטח הפנים שלהן גדול יחסית והן נעזרות בגרביטציה כדי למשוך את הפולים בין הסכינים. זאת בניגוד לסכינים שטוחות, שנפוצות במטחנות אספרסו , שנעזרות בכח צנטריפוגלי כדי להניע את פולי הקפה בין הסכינים. מן הסתם מהירות הסיבוב של מטחנה ידנית לא מאפשרת להשתמש בשיטה זו.

במטחנות הידניות הפשוטות יותר, הסכינים הן קרמיות. במטחנות האיכותיות יותר, הסכינים עשויות פלדת אל חלד או סגסוגת מתכת עמידה וחזקה אחרת. מבחינת איכות הטחינה ועמידות לאורך זמן – יש יתרון לסכין הפלדה. אפשר להפיק תוצאות לא רעות גם עם סכינים קרמיות אבל למי שמחפש איכות של מטחנות מקצועיות, כדאי לחפש מטחנה עם סכיני מתכת.

סכינים קוניות

יציבות הציר הראשי –

מטחנה בנויה כמו מנוע. וכל מנוע סיבובי, ניצב על ציר ראשי שאליו מחובר החלק המסתובב. במקרה של מטחנה ידנית, הציר מחבר את הידית לסכין. ה"מחלה" של מטחנות רבות הוא חוסר יציבות של הציר. אם הציר לא מיוצב בצורה חזקה לגוף המטחנה, תנועת הסיבוב הידנית גורמת לו להתנועע ופוגעת באחידות ועקביות הטחינה. מה שמשותף לכל המטחנות הטובות ביותר – הוא ציר חזק, מחובר היטב לגוף המטחנה – ללא חופש תנועה בכלל.

חומרים ובנייה –

כאן אין יותר מידי מה להרחיב. כמה שפחות פלסטיק, כך יותר טוב.

כיוון רמת הטחינה

עד כמה נח לכוון את רמת הטחינה או לעבור בין סוגי טחינה שונים. חשוב במיוחד למי שאוהב לעבור בין סוגי קפה שונים או שיטות הכנה שונות. אם אתם מכינים רק קפה במקינטה לדוגמה, כנראה שגם אם הכיוון הראשוני יהיה קצת מסורבל – לאחר שתעברו את התהליך פעם אחת יהיה לכם שקט לאורך זמן. מי שעובר בין שיטות הכנה שונות, פולי קפה בפרופיל קלייה שונה שגם דורש להתאים את הטחינה – חשוב למצוא מטחנה שתאפשר לעבור בקלות בין רמות טחינה שונות. מניסיון אישי – מטחנה שיש לה דרך קלה לזהות באיזו רמת טחינה אתם נמצאים ויכולת לחזור לאותה הנקודה, יש יתרון לאורך זמן.

רמות טחינה

זמן ומאמץ הטחינה

כאן מדובר על שילוב של כמה גורמים. גודל הסכינים משמעותי וככל שהסכינים יותר גדולות כך הטחינה יותר קלה. גודל הידית ונוחות האחיזה משחקים תפקיד גדול. ככלל, ידית גדולה עם נקודת אחיזה טובה יהפכו את החיים ליותר קלים.

צורה חיצונית שמותאמת לאחיזה – בהתחשב בכך שיד מסובבת את הידית בזמן שהיד השניה מחזיקה במטחנה, חשוב שהאחיזה תתאים לכף היד שלכם. יד גדולה עם מטחנה קטנה (או להיפך) זה מתכון לתסכול עתידי.

קיבולת הטחינה

פרט קטן וחשוב. אם אתם טוחנים עבור מנת אספרסו בודדת (כ- 9 גר' קפה) או מקינטה גדולה (40 גר' קפה), צריך לוודא שהמטחנה יודעת להכיל את כמות הקפה שאתם מתכננים לטחון. אחרת תאלצו לרוקן את המטחנה, להוסיף פולים ולטחון שוב – שלב מסורבל נוסף בתהליך.

עיצוב ונראות

זה הדבר האחרון ואולי הכי פחות חשוב, אבל כמי שמאמין שהכנת קפה זה טקס מקודש – לפעמים הדברים הקטנים עושים הבדל גדול.

 

עד כאן השיקולים שכדאי לקחת בחשבון בהחלטה על רכישת מטחנת קפה ידנית. מקווה שהסקירה הזו תעזור לקבל החלטה מושכלת, ולדעת לשאול את השאלות הנכונות.

לכל שאלה או התייעצות תמיד אפשר לפנות ואשמח לסייע כמיטב יכולתי.

אמוץ סלע

קיקו די קפה

 

נ.ב.

פרט מעניין הוא שבעשור האחרון חלה תפנית בגישה למטחנות קפה ידניות. וכיום חלקן נחשבות מבין הטובות ביותר מכל המטחנות הקיימות (כולל חשמליות).

הראשון שפרץ את הדרך להתייחסות החדשה למטחנות הידניות, היה גרמני בשם ברנד בראון (Bernd Braune), בעלים של בית קלייה איכותי באזור מינכן. בתחילת שנות האלפיים. ברנד ומשפחתו היו מטיילים בעולם ופוגשים את מגדלי הקפה הטובים ביותר כך שיוכלו לרכוש את הפולים ישירות מהמגדלים – ובדרך הזאת להבטיח את האיכות הטובה ביותר לקפה שהוא קולה.

די מהר הוא גילה, שעם כל ההשקעה במציאת הפולים וקלייה מושלמת – ללקוחות שלא לא היה הציוד הנדרש על מנת להפיק מהם את המירב. בתקופה זו היו כמובן מטחנות חשמליות איכותיות – אבל הן היו גדולות, יקרות ולא מתאימות לחובב הקפה הביתי. ברנד רצה לייצר מטחנה ברמה הגבוהה ביותר – שתוכל לשמש אותו בטיולים וגם את הלקוחות שלו בבית. כל זאת מבלי להתפשר על איכות הטחינה.

שם התחיל המסע של מטחנות הקפה הידניות של חברת קומנדנטה – Comandante. ועל זה נרחיב בפעם אחרת.

 

Back top top דילוג לתוכן